Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Musiken från Min berättelse av Lisa Grotherus

CD: Musiken från Min berättelse av Lisa Grotherus

Lisa Grotherus: Musiken från Min berättelse (Pacaya Records). Speltid: 24’16.

Lisa Grotherus (klarinett, basklarinett, sång), Livet Nord (violin, kör), Emma Augustsson (cello, kör), Isabell Gustafsson Ny (piano), Mauritz Agnas (kontrabas), Dennis Egberth (trummor), Hampus Norén (syntar), Nino Ramsby (sång)

Betyg:

 

Lisa Grotherus hörde vi senast som klarinettist på Maria Lithell Flygts kammarmusikaliska album Longing. Det var kanske lite överraskande, då åtminstone jag tidigare tänkt på henne som i första hand jazzmusiker. Det var i alla så jag mötte henne 2019 på albumet Dekontee. Men Grotherus rör sig mellan genrerna. Nu är det dags för ett album med den prosaiskt upplysande titel Musiken från Min berättelse. Men så upplysande är den egentligen inte; i alla fall inte för den som inte har en aning om vad ”Min berättelse” är för något. På konvolutet finns ett kort och kryptiskt citat av en radioproducent som låter ana att ”Min berättelse” är en programserie där människor berättar om ett avgörande ögonblick i sina liv, en serie som tydligen avsatt en föreställning på någon teater och då försetts med musik av Lisa Grotherus. Googlar man visar sig teatern vara Dramaten, och det tycks som om låttitlarna på ett eller annat sätt utgår från de olika berättelserna, även om det är lite oklart.

Detta sagt måste också sägas att musiken tack och lov står på egna ben och kan avnjutas precis som den är. Grotherus har skrivit mycket fina låtar, melodiska och gärna lite vemodiga, i en stil som minner om visa och folkton, men i samtida klädnad. Runt sig har hon förträffliga musiker, och i en sång dyker Nino Ramsby upp som gästartist.

Speltiden, drygt 24 minuter, är uppseendeväckande kort, så det är rimligt att cd:n säljs lite billigare är normalt. Å andra sidan är det där med speltid i dessa streaming-tider kanske inte längre av samma intresse.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2023 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree