Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor, Uncategorized » CD: Kammarmusik av Britta Byström

CD: Kammarmusik av Britta Byström

Britta Byström: Letter in April*°^¹; Baum in der Stadt*; Images From the Floating World*°’²; Figures at the Seaside°³ (Dacapo/Naxos). Speltid: 59´08.

Anne Ngoc Søe (violin)*, Maria Isabel Edlund (cello)°, Anna Klett (klarinett)^, Manuel Esperilla (piano)¹, Mina Fred (viola)², Idinna Lützhft (violin)’, Athelas Sinfonietta³, Eirik Haukaas Ødegaard (dirigent)³

Betyg:

Britta Byström associerar jag främst med läckert instrumenterade orkesterverk, välsignade av Maurice Ravels ande. Här visar hon en delvis annan sida av sitt skapande, även om musiken även här är luftigt genomskinlig. Men den är mer minimalistisk och klangerna är inte lika drömska utan mer distinkta. Så rör det sig också om kammarmusik denna gång.

Som så ofta låter sig Byström inspireras av litteratur och konst. Letter in April (2011) har sålunda hämtat sin titel från Inger Christensens diktsamling Brev i april och Baum in der Stadt och Figures at the Seaside från målningar av Paul Klee respektive Picasso.

 Images From the Floating World, slutligen, har överraskande nog sin grund i Njals saga. Jag skriver överraskande nog eftersom ”den flytande världen” betecknade nöjeskvarteren i det gamla Edo i Japan. De träsnitt som skildrade livet här kallas ukiyo-e som, precis som Byströms verk, betyder ”bilder från den flytande världen”. Dessutom har Kazuo Ishiguro skrivit en roman som heter An Artist of the Floating World. Till saken hör också att Byström kan uppvisa en viss affinitet med tonsättaren Toru Takemitsu och att jag i kvartetten ibland tycker mig ana ett lätt japaniserande tonspråk. Även om jag nu inte förstår kopplingen till Njals saga är titeln välfunnen i den meningen att musiken verkligen kan få en att tänka på en vattenyta i rörelse.

Albumets längsta verk är Figures at the Seaside, en konsert för cello och kammarorkester (eller kanske hellre kammarensemble). Musiken är delvis inspirerad av Bach, men här finns också drag av amerikansk minimalism och, än mer, balinesisk gamelanmusik.

Byström har sänt ett ljudbrev som man tacksamt tar emot. Albumet breddar bilden av henne som tonsättare, och musiken växer ju mer man hör den.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

  Share
 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

  Share
 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

  Share
 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

  Share
 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

  Share

Blå Kalender

Kulturbloggen

© 2024 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree