Hem » Recension, Skivhyllan, Skivor » CD: Orkesterverk av Erkki-Sven Tüür

CD: Orkesterverk av Erkki-Sven Tüür

Erkki-Sven Tüür: Peregrinus Ecstaticus, Le poids des vies non vécues, Noēsis, Ondine/Naxos. Speltid: 57’43.

Christoffer Sundqvist (klarinett), Pekka Kuusisto (violin), Finnish Radio Symphony Orchestra, Hannu Lintu (dirigent)

 

Betyg: 

 

Under senare tid har det skrivits en hel rad klarinettkonserter, inte minst i Finland men även i Sverige. En anledning har säkert varit tillgången till förnämliga klarinettister som Kari Kriikku och Martin Fröst, som båda fått sig verk tillägnade. Men på denna cd är det Christoffer Sundqvist spelar, och det gör han med den äran och med imponerande virtuositet. Men tonsättaren är varken finsk eller svensk utan est: Erkki-Sven Tüür.

Erkki-Sven Tüür, född 1959 och mellan 1979 och 1984 ledare för ett av Estlands populäraste rockband, In Spe.

Hans klarinettkonsert från 2012 heter Peregrinus Ecstaticus, vilket väl ska uttydas som ”den extatiske pilgrimen. Men redan sju år tidigare hade Tüür skrivit för klarinett och orkester, även om klarinetten på Noēsis får dela solistrollen med en fiol, här trakterad av Pekka Kuusisto. Och när vi nu ändå droppar namn så bör sägas att på denna cd medverkar även Finska radions symfoniorkester under Hannu Lintu. Jag får inte heller glömma att nämna skivans tredje och kanske allra starkaste och mest suggestiva verk: Le poids des vies non vécues (2014).

Om man jämför Tüürs klarinettkonsert med Magnus Lindbergs, Rautavaaras, Hakolas, Fagerlunds, PulkkisSaariahos, Nordgrens, Tiensuus och Hillborgs ligger den närmast Lindbergs. Men allra närmast ligger den förstås Tüür själv. På det här albumet visar han sig från sin bästa sida med ett tätt och lite kärvt tonspråk som berör och ruskar om.

__________

Sten Wistrand ingår i Kulturdelens redaktion.

Share

Lämna ett svar

Okonstmuseet

 • Veikko Aaltona – hötorgskonstens kung

  Äntligen! Långt efter att jag egentligen slutat samla på okonst […]

 • Merchandise

  Merchandise är ett engelskt ord som rätt och slätt betyder […]

 • Troféer och priser

  Troféer och priser har funnits länge. De är symboler för […]

 • Mat

  Alla livsmedel används inte till att äta. Det finns mat […]

 • Djurdelar

  Det förekommer djurdelar inom konsten. Det är inte bara Damien […]

Blå Kalender

 • En viss oro

  En viss oro förmärks   Huvudsaken läggs åt sidan Sånt […]

 • Att lyckas

  Att lyckas Jämföras   Bra och dåligt   Mittemellan Är […]

 • Lådan

  Jag är född i en trädstam   Av brädorna snickrar […]

Kulturbloggen

 • Stadra Teater sommaren 2017

  Sommaren är här, och till sommaren hör sommarföreställningarna, de där som gärna äger rum en bit utanför städerna – som […]

 • Film om Cecilia Jansson

  På Stockholms filmfestival blir det världspremiär för dokumentärfilmen Kobbar. En av huvudpersonerna i filmen är konstnären Cecilia Jansson. Filmen är […]

 • Dumheten – fritt och jazzigt vemod nu på skiva

  Redan innan man har hört musiken får pressreleasetexten en att tänka ”här är det några som är lite annorlunda”. I dagens enorma djungel av band som tokpromotar sig själva genom alla fora och medier som finns, är det inte lätt att sticka ut. Men hur man kan inte fastna för ett band som säger att de tycker om att jag är lite dum, inleder sin debutskiva med ett improviserat saxofonparti och dessutom har mage att skippa trummor och bas i sättningen? Kulturdelen träffar Dumhetens saxofonist Erika Lindholm och pratar om att våga vara lite avig.

Facebook

© 2017 Kulturdelen. All Rights Reserved. Logga in - Designed, developed and maintained by TypeTree